Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Fiecare al 2-lea pacient supus intervențiilor pe cord deschis suferă și de dereglări de ritm. Cum pot fi tratate?

Cardiochirurgie
03 iul., 2018

Persoanele care suferă de boli cardiovasculare deseori pot dezvolta în timp și alte patologii. Practic fiecare al doilea pacient care ajunge pe masa de operație suferă și de dereglări de ritm. Centrul Sănătatea Inimii Medpark este singurul și cel mai complex centru din țară care permite tratarea aritmiilor în cadrul operațiilor pe cord deschis și colaborează cu specialiști internaționali de top pentru dezvoltarea acestor tehnici.

Recent, trei pacienți cu patologii valvulare au fost operați de către o echipă internațională la Medpark. Pe lângă reconstrucțiile și plastiile de valvă, medicii au efectuat și tratamentul fibrilației atriale prin ablație, în cadrul aceleiași operații.

Dr. Aureliu Batrînac, director medical Medpark, chirurg cardiovascular: “Mulți pacienți în stadii avansate ale bolii încep a suferi și de dereglări de ritm și atunci necesită a fi rezolvate problemele acestea de aritmii concomitent cu operațiile pe cord. Atunci când apare fibrilația atrială, numai din cauza acesteia inima funcționează cu 25% mai puțin decât la un pacient cu ritm normal. Odată ce se înlătură aritmia pacienții revin la ritmul sinusal, deci puterea, starea fizică pacientului este mult mai bună.”

Fibrilația atrială este o dereglare a ritmului cardiac și survine ca o complicație destul de severă a multor boli de inimă. Printre simptomele fibrilației atriale se numără pulsul neregulat, lipsa de aer, senzația de leșin, oboseala, amețelile, durerile toracice ș.a. Atunci când ritmul inimii nu este stabil, funcția inimii suferă și sunt mari pericole de a se forma cheaguri, trombi în cavitățile inimii. Aceștia pot migra și sunt una din principalele cauze care duc la ictusul cerebral, cu o rată de mortalitate foarte înaltă.

Potrivit medicilor, necesitățile în țară față de aceste intervenții sunt foarte mari. Echipa Medpark a colaborat cu unul dintre cei mai recunoscuți specialiști europeni în tratamentul chirurgical al bolilor cardiovasculare, dar în special în domeniul îngust ce ține de tratamentul chirurgical al fibrilației atriale – Dr. Michael Knaut, din Germania. Acest schimb de experiență va permite implementarea unor tehnologii și mai performante în cadrul intervențiilor efectuate la Medpark.

Dr. Michael Knaut, chirurg cardiovascular, Germania: “Am acceptat invitația de a-mi împărtăși expertiza și de a colabora cu echipa Medpark, deoarece sunt niște specialiști cu experiență vastă în domeniu și este o plăcere să lucrăm împreună. Totodată, spitalul are toate dotările necesare pentru a efectua intervenții cardiovasculare de înaltă complexitate și chiar am rămas impresionat să găsesc aceleași condiții pe care le avem în spitalele din Germania.”

Colaborarea cu specialiști de talie internațională asigură implementarea celor mai actuale tehnici chirurgicale, care sunt împărtășite ulterior cu întreaga echipă Medpark și sunt aplicate în activitatea de zi cu zi.

Tratamentul fibrilației atriale prin ablație cu radiofrecvență constă în distrugerea sau cicatrizarea țesutului inimii, care provoacă bătăile anormale ale cordului, cu ajutorul unui electrod bipolar. În cazul pacienților care nu necesită intervenție pe cord deschis, accesul la atrii se face pe cale minim invazivă, prin intermediul cateterelor, iar atunci când cutia toracică este deja deschisă, procedura se efectuează concomitent cu intervenția. În cadrul Medpark sunt disponibile ambele metode.

În lipsa tratamentului, bolile de inimă reprezintă o povară enormă pentru pacienți, care îi limitează pe tot parcursul vieții. De aceea, afecțiunile cardiovasculare necesită o abordare sistemică și complexă. Centrul Sănătatea Inimii Medpark este singurul din țară care dispune oferă pacienților toate metodele de diagnostic și tratament:

  • Cardiologie

  • Diagnostic cardiologic

  • Cardiologie intervențională

  • Cardiochirurgie

Programează-te pentru o consultație la medicul cardiolog și află cum poți depăși problemele cu inima. Pentru programări, contactează-ne la tel. 022 40 00 40 sau în Chat pe site.

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă