Jurnalul sănătății

Jurnalul sănătății

Histerectomia este una dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale efectuate în ginecologie. Pe lângă faptul că este o intervenție de mare amploare, histerectomia este adesea inevitabilă din punct de vedere medical, iar o serie de mituri și complexitatea operației fac ca aceasta să fie mai greu acceptată de unele femei. Totuși, chirurgia modernă evoluează cu pași rapizi.

Nodulii tiroidieni sunt cea mai frecventă patologie a glandei tiroide. Se consideră că aproximativ 30-70% din populație prezintă noduli ai glandei tiroide determinați la ultrasonografie. 

Ce este cancerul colorectal?

Cancerul colorectal este o afecțiune în care celulele maligne (canceroase) se formează în colon sau rect. Astfel, se mai numește și cancer de colon, respectiv cancer rectal. Cancerul de colon și cancerul rectal sunt adesea grupate împreună sub denumirea de cancer colorectal, deoarece au multe caracteristici comune.

Tratarea bolilor ginecologice folosind tehnici chirurgicale moderne minim invazive este la ora actuală nu doar o tendință, ci și o necesitate absolută cu multiple avantaje pentru sănătatea și siguranța pacientei.

Hipofiza (glanda pituitară) este considerată ca "glanda stăpân" a corpului uman. Ca parte a axului hipotalamo-hipofizar ea controlează majoritatea funcțiilor endocrine prin secreția de diversi hormoni.

Fuziunea spinală este o intervenție chirurgicală efectuată cu scopul de a fixa permanent două sau mai multe vertebre în coloana vertebrală, eliminând mișcarea dintre ele.

Perioada în care uterul este capabil să primească embrionul se numește "fereastră de implantare", și este o perioadă scurtă de timp.

Imunizarea bebelușului în primele zile de viață joaca un rol crucial în asigurarea unui viitor sănătos pentru el. Vaccinurile au rolul de a proteja nou-născutul de unele dintre cele mai grave boli existente, pentru care încă nu există leac sau care le-ar putea pune viața în pericol. 

După naștere, bebele caută să regăsească confortul cu care s-a obișnuit în timpul sarcinii. Mirosul mamei, ritmul inimii ei, vocea și căldura ei sunt singurele repere cunoscute pentru bebelușul aflat brusc într-o stare cu totul și cu totul nouă pentru el.

Infecțiile intrauterine neonatale sunt infecții dobândite de nou-născuți în primele 3 zile de viață, iar după 3 zile vorbim de infecții nosocomiale, dobândite în urma unor manevre terapeutice sau din cauza mediului spitalicesc. Incidența acestora la bebeluși este de 2-10%.

În Moldova a fost făcut un pas mare în lupta cu cancerul!

Ce sunt anevrismele?

Un anevrism este o dilatare anormală sau balonare al vasului ce transportă sânge.

Se disting mai multe tipuri de anevrisme:

Vârsta la care majoritatea femeilor vor intra în menopauză (în jur de 52 de ani) rămâne constantă. Femeile au o fertilitate maximă la vârsta de 22 de ani, iar scăderea ei începe înainte de vârsta de 30 de ani. În jurul vârstei de 35 de ani scăderea fertilității se accelerează și scade vertiginos după 40 de ani.

Probabil profesiile își aleg oamenii, cumva… altfel nu-mi explic uneori dedicația și puterea mea de muncă.

Crustele de lapte, cunoscute în popor și ca “solzișori” sau ”cojițe” pe scalpul bebeluşului, pot fi alarmante pentru mulți părinţi. Însă, trebuie să știți că acestea nu prezintă nici un pericol pentru sănătatea copilului și e important să nu insistați agresiv asupra detașării lor, prin roadere, periere, utilizarea unghiilor sau altor obiecte ascuțite. Cum anume ne putem ajuta copilul să scape de crustele de lapte, am aflat de la medicul dermatovenerolog, Irina Batîr.

În cadrul Festivalului Graviduțelor, organizat de Odoraș pe 20 aprilie, dna Doctor Ludmila Cojocaru a vorbit despre faptul că atâtt nașterea prematură, cât și sarcina cu termen depășit, au riscuri mari pentru sănătatea copilului și a mamei. 

Boala se caracterizează prin apariția unei erupții cutanate de gravitate medie. Cel mai frecvent sunt afectate persoanele cu vârstă cuprinsă între 10 și 35 de ani.

Există 12 cauze cunoscute ale pierderii rezervei ovariene timpurii, pentru femeile foarte tinere:  
Pacientele care se confruntă cu endometrioză și infertilitate asociată endometriozei, deseori, nu știu ce ar fi mai bine: să consulte un ginecolog sau mai întâi un specialist în infertilitate?   

Tratamentul FIV nu este unul rapid sau simplu. După ce transferul de embrioni a avut loc, multe femei se tem să greșească cu ceva și să nu eșueze implantarea embrionului.

La ultima ediție din anul 2017- Festivalul Gravidelor - au fost abordate mai multe subiecte, iar medicul neonatolog, Victoria Sisoev a explicat amănunțit graviduțelor tot ce trebuie să cunoască despre nou-născut în primele 40 de zile.

O întrebare comună în rândul părinților care au obținut prin FIV primul lor copil este  urmatoarea: 

"Este posibil să rămână femeia gravidă în mod natural după FIV?"

Ce este tahicardia ventriculară?

Tahicardia ventriculară este o aritmie reprezentată de bătăi rapide ale inimii cu origine în ventricule. În timpul tahicardiei ventriculare inima poate să bată ineficient și, ca rezultat, tensiunea arterială poate scădea foarte mult.

Infertilitatea masculină este o afecțiune, care, scade șansele de a lăsa însărcinată partenera. La nivel mondial cca 30-35% de cazuri de infertilitate în cuplu sunt legate de problemele de sănătate ale bărbaților.

„Am să nasc pe cale naturală. Așa m-a născut pe mine mama, astfel am să dau viață și eu copilului meu” – este convingerea majorității mămicilor, idee la care renunță atunci când ajung la mijlocul perioade de dilatare a colului uterin.

Rinoplastia este o intervenție de corectare a formei nasului, care permite schimbarea mărimii, lățimii, a poziției vârfului nasului, a profilului nazal și a oricăror asimetrii sau deviații.

Ecografia este o metodă de diagnosticare prin ultrasunete, care este lipsită de invazivitate și radiație ionizată și poate fi efectuată în mod repetat, la necesitate. 

Tipuri de ecografie:

​Fertilizarea In Vitro este cel mai eficient mod de a depăşi infertilitatea. 

FIV-ul ajută multe cupluri care nu pot să conceapă un copil prin alte metode și au probleme de fertilitate.

Vezi ce afecțiuni pot fi tratate prin Chirurgia de 1 zi la Medpark accesând LINKUL

Vera Rusanovscaia, medic anestezist-reanimatolog pediatru Medpark

Care sunt calitățile unui pediatru bun?

Sindromul premenstrual reprezintă un complex de simptome care debutează cu o săptămână sau două înainte de menstruație. Majoritatea femeilor prezintă cel puțin unele simptome ale sindromului premenstrual, care dispar odată cu începutul perioadei menstruale.

Leziunile de menisc reprezintă unele dintre cele mai frecvente traumatisme la nivelul genunchiului.

Chistul ovarian este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ginecologice, care poate să apară în perioada reproductivă a femeii. Acesta se prezintă ca o acumulare de lichide la nivelul ovarului și poate varia foarte mult în dimensiuni.

Medicul ginecolog-obstetrician și reproductolog la Medpark, Diana Al Faraj, a vorbit despre fertilitate în cadrul Șezătorii organizate de Odoraș la 19 iunie și a combătut câteva mituri legate de aceasta. Vârsta este cel mai mare dușman al fertilității.

Celulele granuloase care inconjoara ovocitele elibereaza AMH. 

Nivelurile de AMH reflectă numărul total de ovocite disponibile în ovar. 

Specialiștii confirmă faptul că acestea nu afectează în niciun fel fertilitatea.

1 din 6 cupluri are probleme de fertilitate. 

Impactul acesteia se simte atât psihologic cât și social.


Uhhh, ești pe ultima sută de metri, marea întâlnire cu bebelușul tău poate veni în orice moment.
 

Ce trebuie să faci în această perioadă:

Bolile tractului gastrointestinal sunt cele mai răspândite în prezent, atât la maturi, cât și la copii. În plus, incidența acestor boli este în continuă creștere și se atestă o întinerire a vârstei pacienților.

Se poate considera că puiul tău este dezvoltat complet la acest termen, cântărește 2,5 - 3kg, cu mai puțin spațiu de mișcare dar la fel de activ.
 

Nu-i așa că deja ai început să simți ușoare contracții? Stai calmă, e normal, uterul începe să se pregătească pentru perioada travaliului și nașterii. S-ar putea să simți cum bebelușul tău își schimbă poziția.​

Ce repede au trecut 6 luni, bebelușul tău a intrat în cea de-a 7 lună de sarcină și se simte tot mai activ, e timpul să-ți planifici timp pentru următoarele controale.

 

Chipul bebelușului tău deja este bine conturat. În această perioadă el își deschide ochii și deja poate să clipească și să răspundă la stimuli. Ajunge să cântărească aproximativ 700 grame și o înălțime de cca 30 cm, destul de măricel. Da?

Chipul bebelușului tău deja este bine conturat. În această perioadă el își deschide ochii și deja poate să clipească și să răspundă la stimuli. Ajunge să cântărească aproximativ 700 grame și o înălțime de cca 30 cm, destul de măricel. Da?

Îți simți burtica mai grea? E normal, pentru că bebelușul tău deja a ajuns la o greutate de aproape 450gr. și cam 27 cm., este mai vioi și mai activ.
 

La acest termen deja se observă burtica, poți simți primele mișcări ușoare ale bebelușului tău care cântărește aproximativ 300gr. 

Bebelușul tău are deja aproape 4 luni, 12 cm. și cântărește circa 100 grame​.

Ce trebuie să faci în această perioadă:

Felicitări, dragă viitoare mămică, ai aflat că vei avea un copil. Te așteaptă una din cele mai frumoase perioade din viața oricărei mame! 

Tumoarea cerebrală reprezintă un volum sau o masă celulalară anormală în creier sau în apropierea creierului.

Femeile fumătoare fie cele expuse frecvent fumului de țigară adesea suferă de menopauză precoce sau de infertilitate. Asta spune studiul american, conform căruia, peste 15% din femei fumătoare/fumătoare pasive nu pot concepe un copil, iar 45% din femei au menționat că ciclul menstrual s-a încheiat mult mai devreme.

Cauzele

Sindromul de tunel carpian apare în rezultatul compresiei nervului median.

O decizie corectă, luată la timp, i-a salvat practic viața. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 66 de ani din capitală. Pacientul a fost transportat în stare gravă la spital, după ce rinichii, ai căror rol este de a curăța sângele și menține echilibrele chimice ale acestuia, nu mai funcționau la capacitate maximă.

Dacă până acum câțiva ani diagnosticul de cataractă suna ca o sentință pentru persoanele în vârstă, acum aceasta poate fi tratată și în stadii incipiente. 

Ce este cataracta?

SCOLIOZA

Problemele de spate precum scolioza sau cifoza se întâlnesc cel mai frecvent la copii. Pe măsură ce copilul crește, acestea pot evolua și atunci este necesară apelarea la diverse tratamente.

Prezența unei cantități semnificative de bacterii într-o probă de urină, colectată în mod corespunzător de la o persoană fără simptome de boală sau semne ale unei infecții ale căilor urinare (ICU), este difinită ca bacteriurie asimptomatică.

Pregătirea pentru nașterea bebelușului este o adevărată artă. De obicei, gravidele pun la punct orice detaliu legat de venirea pe lume a copilului. Lista lucrurilor pe care le pregătesc pentru marele eveniment e lungă.

Terapia PRP, din engleză Platelet-Rich Plasma sau plasmă autologă îmbogățită cu trombocite, este cel mai modern tratament de regenerarea pielii și a părului, ce folosește factorii proprii ai corpului nostru. 

Mezoterapia pielii scalpului este un tratament nechirurgical cu eficiență dovedită în majoritatea cazurilor de cădere a părului.

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, înecurile au loc, în majoritatea cazurilor, în piscine, ocupând locul doi în lume printre cauzele morţii ca urmare a traumelor nepremeditate.

Specialiștii atrag atenția că vaccinarea reprezintă una dintre cele mai de succes practici medicale folosite de-a lungul timpului și rămâne și în zilele noastre o intervenție care salvează anual de la moarte între 2 și 3 milioane de vieți.

Cum procedezi în cazul dispariţiei lactaţiei sau apariţiei fisurilor/crăpăturilor pe mameloane?

O zi din viața medicului pediatru Liliana Vișnevschi-Rusnac 

Numărul copiilor diagnosticați cu scolioză în Moldova este în creștere, arată datele oferite de Ministerul Sănătății. Anul trecut, de exemplu, în urma examenelor profilactice, aproximativ 13 copii din o mie, cu vârsta de până la 18 ani, au fost depistați cu scolioză.

La Medpark, primul consult pentru transplantul de păr este gratuit

Ce este inima? Organul care pompează sângele la fiecare celulă din corpul nostru, ținându-ne astfel în viață. Inima, în general, e un miracol, spune doctorul Aureliu Batrînac.

Ți-ai dori să scapi de chelie, să arăți mai tânăr și să-ți recapeți încrederea în sine, dar nu ești sigur că transplantul de păr ar fi o soluție?

Transplant de păr prin metoda fir cu fir. Exclusiv la Medpark

Vaccinarea este o metodă de prevenire a unei maladii infecțioase prin inocularea unui vaccin persoanei sănătoase. Vaccinurile conțin particule de bacterii sau virusuri care declanșează apariția răspunsului imun, capabile să protejeze organizmul uman de infecții.