Chirurgia endovasculară în oncologie

Chirurgia endovasculară în oncologie

Montarea cateterului pentru chimioterapie sistematică pe termen lung

La fiecare administrare intravenoasă a medicamentelor, venele periferice se deteriorează. Acest lucru duce treptat la flebită (inflamația venelor) și tromboza venelor periferice. Extrem de des o asemenea problemă apare atunci când administrarea medicamentelor necesită o perioadă mai îndelungată. În Europa și America de Nord, dacă pacientul este diagnosticat cu cancer și i se prescrie chimioterapie sistematică cu multe tratamente, atunci se stabilește un dispozitiv special numit „port-cateter”.

Port-cateterul este un rezervor mic din plastic sau titan, partea superioară a căruia este acoperită cu o membrană specială. La acest rezervor (port-cateter) se conectează un tub subțire (cateter), care se introduce în vena centrală și rămâne acolo constant. Port-cateterul se conectează la acest tub și este inserat sub piele într-un loc convenabil. Dacă este necesară administrarea medicamentelor, atunci cu ajutorul acului este străpunsă pielea de deasupra port-cateterului și membrana acestuia, medicamentul se injectează în interior prin tub (cateter) și nimerește direct în vena centrală, astfel nu deteriorează vena periferică.

În prezent implantarea subcutanată a port-cateterului este modul cel mai acceptabil de a administra medicamente intravenos pentru pacienții care au nevoie de chimioterapie regulată pe termen lung sau alte perfuzii intravenoase regulate. Acest procedeu eliberează pacientul de injecții intravenoase frecvente. Anual în lume se implantează sute de mii de port-catetere.

Avantajele aplicării port-cateterului în chimioterapie:

  • Acesta permite administrarea repetată a medicamentelor iritante în organism (chimioterapie), fără a provoca tromboflebită și tromboză venoasă;
  • Port-cateterul este complet ascuns sub piele și bine fixat, încât reduce probabilitatea eliminării din venă în timpul exercițiilor fizice sau activităților zilnice ale pacientului;
  • Injecțiile prin port-cateter sunt mult mai ușoare și fără durere, doar înțeapă pielea prin port, fără a căuta vena în diferite părți ale corpului. Acest fapt ajută pacienții să scape de frică și stres în timpul injecțiilor intravenoase;
  • Pacienții cu port-cateter implantat nu simt niciun disconfort și pot trăi cu el multe luni și ani;
  • Port-cateterul permite să fie prelevate regulat probe de sânge pentru analize, fiind de asemenea utilizat pentru administrarea agenților de contrast în timpul Rezonanței Tomografice Magnetice;
  • După o instruire adecvată, chiar și rudele pacientului pot utiliza cu siguranță port-cateterul în condiții casnice.
  • În cazul în care în familia dvs. a fost depistat caz oncologic și aveți nevoie de chimioterapie, vă recomandăm să vă adresați pentru o consultație la Spitalul Internațional Medpark. 

Noi vom îmbunătăți calitatea vieții pacientului și îl vom susține în această perioadă dificilă. 

Montarea cateterului arterial pe termen lung pentru chimioterapie selectivă a tumorilor 

Pentru o chimioterapie mai eficientă a tumorii, cateterul poate fi introdus direct în artera care alimentează tumoarea. Astfel putem realiza o creștere de zece de ori a concentrației de chimioterapie în țesuturile tumorii. Această procedură poate fi efectuată la Spitalul Internațional "Medpark".
 
Dacă doriți să aflați mai multe despre această tehnică, faceți o programare la chirurgul vascular în cadrul Spitalului Internațional Medpark. Contactați-ne la telefonul: +373 22 40 00 40.

Chemoembolizarea tumorilor și a metastazelor hepatice

Chemoembolizarea hepatică este o procedură modernă de tratare a tumorilor hepatice (cancer hepatic sau metastaze). Ea constă în embolizarea (ocluzia) arterelor care alimentează tumorile cu sfere speciale  (microsfere), care nu doar opresc nutriția tumorii, dar și eliberează substanţe chimioterapeutice. Particulele pentru embolizare sunt microsfere din polimer, care pot absorbi orice substanță în care sunt amplasate.

Aceste microsfere sunt introduse pentru un anumit timp într-o soluție selectată de chimioterapie, microsferele absorb medicamentul chimioterapeutic și cresc în dimensiune de mai multe ori. Apoi, cu ajutorul unui cateter special instalat în artera de alimentare a tumorii, ajung în țesutul tumoral, astfel blocând fluxului sangvin și eliberând chimioterapia în tumoare. O caracteristică importantă a microsferelor este capacitatea lor de a elibera lent medicamentul chimioterapeutic în țesut, în concentrații mai mari.

Acest fapt permite păstrarea concentratului chimioterapeutic în interiorul tumorii pe termen lung, astfel distrugând-o mai eficient. Chemoembolizarea are două efecte: încetarea alimentării tumorii și chimioterapie pe termen lung.

Singurul loc din Moldova unde se efectuează această procedură este Spitalul Internațional Medpark.

Chemoembolizarea cancerului de prostată

Cel mai des, cancerul de prostată se dezvoltă la pacienți cu vârsta cuprinsă între 70-75 de ani. Comorbiditățile severe la acești pacienți adesea limitează utilizarea intervențiilor chirurgicale radicale și radioterapeutice. Prin urmare, este nevoie de metode de tratament minim invazive, care sunt mai puțin traumatice și nu necesită anestezie, astfel se obține o eficiență maximă, fără a reduce semnificativ calitatea vieții. Una dintre aceste metode este chemoembolizarea. Ea constă în embolizarea (ocluzia) arterelor care alimentează tumorile cu sfere speciale (microsfere), care nu doar opresc nutriția tumorii, dar și  eliberarează substanţa chimioterapeutică. În prezent această tehnica este folosită pe larg în tratamentul cancerului de prostată, atunci cand tumoarea se află în capsula prostatei.

Embolizarea tumorii cu scopul de a opri hemoragia

De multe ori tumorile maligne pot fi complicate din cauza hemoragiilor. Metodele tradiționale de oprire a hemoragiei la tumorile avansate nu sunt eficiente, iar intervențiile chirurgicale radicale sunt imposibile. La această categorie de pacienți metoda cea mai eficientă este oprirea hemoragiei cu ajutorul embolizării (oprirea fluxului sangvin) vaselor tumorale. Această procedură se efectuează sub anestezie locală, fără incizii și permite obținerea unui efect rapid la pacienții slăbiți.

Astăzi Centrul Chirurgie Endovasculară al Spitalului Internațional Medpark – este singurul loc în Republica Moldova unde se efectuează în regim non-stop embolizarea în scopul opririi hemoragiei.

Programări șid etalii la telefonul: +373 22 40 00 40.