Chirurgia endovasculară în neurologie și neurochirurgie

Chirurgia endovasculară în neurologie și neurochirurgie

  • Angioplastia cu balon și stentarea arterelor gâtului și capului​

Ateroscleroza este o boală sistemică, care poate afecta arterele din diferite straturi vasculare, inclusiv arterele care alimentează creierul - arterele carotide și vertebrale. Foarte des accidentul vascular cerebral sau accidentul ischemic tranzitor al creierului poate fi o leziune aterosclerotică a arterelor, îngustarea cărora duce la aprovizionarea insuficientă a creierului cu sânge, iar depunerea unui tromb în plăcile aterosclerotice duce la accident vascular cerebral ischemic.

Pentru a restabili fluxul sangvin la nivelul creierului și pentru a elimina constricția pe care se pot depune trombi, în zona constricției vasculare se stabilește un stent, care seamană cu un tub de plasă metalică. Acest tub (stent) presează placile aterosclerotice si restabilește fluxul sangvin prin vase. Astfel, creierul începe să se aprovizioneze cu sânge și este eliminată posibilitatea accidentului vascular cerebral recurent.

În cazul în care în familia dumneavoastră a avut loc accident vascular cerebral sau atac ischemic tranzitor, vă recomandăm să vă adresați pentru o consultație la chirurgul endovascular.

  • Ocluzia anevrismelor arterelor cerebrale cu coiluri (spirale)​

Atunci când pereții arterelor care alimentează creierul se subțiază și formează o protuberanță sub formă de sferă sau sac, apare anevrismul arterial. Această boală este foarte periculoasă pentru viața și sănătatea omului, peretele subțiat al anevrismului se poate rupe cu ușurință la o presiune arterială mai mare și poate cauza un accident vascular cerebral hemoragic, este o boală gravă și poate pune viața în pericol. Deseori, anevrismul arterelor cerebrale este o boală congenitală și se manifestă doar la maturitate, atunci când creșterea tensiunii arteriale duce la ruptură de anevrism. De multe ori accidentul vascular cerebral hemoragic se dezvoltă la personae tinere, care duc un mod de viată sănătos. Din păcate, rupturile repetate ale anevrismului apar în decursul primului an după prima ruptură și pot provoca moartea sau dizabilitatea pacientului. De aceea, este foarte important ca anevrismul să fie exclus din circulație cât mai curând  posibil după stabilirea diagnosticului, pentru a evita rupturile repetate. Pentru a exclude anevrismul din fluxul de sânge el poate fi umplut cu spirale speciale (coiluri), care blochează complet alimentarea cu sânge a anevrismului și posibilitatea ruperii sale. Aceste spirale sunt introduse în cavitatea anevrismului prin intermediul microcateterului special, care, printr-o puncție în artera femurală, ajunge la anevrismul intravascular (endovascular), fără incizii și fără deschiderea craniului.

Dacă ați fost diagnosticat cu „anevrismul arterelor cerebrale” sau sunteți tânăr și duceți un mod de viața sănătos, dar ați suferit un accident vascular cerebral, programați-vă pentru o consultație la chirurgul endovascular. 

  • Embolizarea malformațiilor arterio-venoase​

Uneori cauza accidentului vascular cerebral hemoragic la persoanele tinere și de vârstă mijlocie sunt malformațiile arterio-venoase ale vaselor cerebrale. Malformațiile arteriale reprezintă glomerule vasculare de diferite forme și dimensiuni, care constau din legături de vase craniene anormale (artere și vene). Malformațiile vasculare pot aparea în creier și în măduva spinării. Cel mai des malformațiile vasculare nu prezintă simptome neurologice. Acestea sunt descoperite întâmplător la TC sau RMN, în timpul diagnosticării a altor boli. În prezent, una dintre metodele moderne de tratare a malformațiilor arteriovenoase ale creierului și ale măduvei spinării este embolizarea vaselor care formează malformațiile. O astfel de embolizare se face cu ajutorul compușilor adezivi speciali, care sunt introduși în vasele malformației printr-un cateter subțire, flexibil, sub control radiologic.

  • Închiderea fistulelor carotidiene cavernoase​

Fistula carotidiană cavernoasă este  o conexiune patologică a arterei carotide interne și cavitatea sinusului cavernos în interiorul craniului, care apare cel mai frecvent ca urmare a unei traume cranio-cerebrale. Peretele arterei carotidiene interne, în partea cavernoasă a acesteia (în locul unde artera trece prin cavitatea craniană în sinusul cavernos), este subțire și fragil, de aceea, atunci când se lovește zona feței craniului, ea poate fi ușor traumată. În momentul accidentării, în cazul în care aceasta este deteriorată, sângele arterial sub presiune se ridică în sinusului cavernos (adună sângele de la creier și ochi), care se află în orbita ochiului, ceea ce duce la o presiune crescută în sinusul cavernos. În același timp, sângele venos începe să stagneze în priza ochiului și în creier. Sinusul crește semnificativ în dimensiuni și se extinde, comprimând nervii cranieni. Foarte des ochiul se bombează și chiar pare să pulseze. Fistula carotido-cavernoasă poate să nu apară imediat după o leziune a creierului, ci după câteva zile sau chiar luni. 

Această patologie poate duce la complicații mai grave: hemoragii în cavitatea craniană, pierderea funcției ochilor (orbire), accident vascular cerebral ischemic, hemoragii nazale care pun în pericol viața pacientului. Închiderea acestei fistule și oprirea fluxului de sânge din artera carotidă în sinusul cavernos venos este posibilă prin instalarea unui balon endovascular special în sinusul venos, în regiunea fistulei.

Pentru a afla mai multe informații, programați-vă pentru o consultație la chirurgii endovasculari Medpark, la tel.: +373 22 40 00 40 (disponibi 24/24).