Chirurgia endovasculară în obstetrică și ginecologie

Chirurgia endovasculară în obstetrică și ginecologie

​​Tratarea fibromului uterin prin embolizarea arterelor uterine​

Fibromul uterin este cea mai frecventă tumoare benignă (noncanceroasă) la femei. Tratamentul acestei boli rămâne o problemă dificilă și complexă. Din păcate, în ultima perioadă fibromul uterin a „întinerit”. În multe cazuri diagnosticul este stabilit femeilor cu vârste cuprinse între 25-30 de ani. Studiile din ultimii ani arată că fibromul se întâlnește la 25-50% dintre femeile de peste 30 de ani.

La aproximativ 1/3 din toate adresările la clinicile ginecologice s-au diagnosticat tumori benigne. La vârsta cuprinsă între 40-50 de ani, fibromul uterin se diagnostichează la aproximativ 50-65% dintre femei, mai des în rândul femeilor angajate în muncă intelectuală, spre deosebire de femeile angajate în muncă fizică. Problema tratamentului pacienților cu fibrom uterin este actuală în ginecologia modernă, în vederea frecvenței mari a acestei patologii, care are un impact negativ asupra sistemului reproductiv și starea generală a sănătății femeii.

Foarte multe informații false cu privire la tratamentul fibromului uterin prin embolizarea arterelor uterine determină mai multe femei să aleagă îndepărtarea uterului, făra a avea posibilitatea de a încerca metode contemporane de tratare a bolii.        

Embolizarea arterelor uterine este o metodă de tratament aplicată încă din anii ’70, cu scopul de a opri sângerările uterine în perioada postnatală. În 1990, Jacques Ravina, folosind embolizarea arterelor uterine pentru pregătirea preoperatorie a femeilor cu fibrom uterin în prezența tumorilor hipervasculare, a remarcat faptul că la mulți dintre pacienți principalele simptome ale bolii dispăreau, se reducea dimensiunea nodulilor și nu aveau nevoie de intervenție chirurgicală. În septembrie 1995, în „The Lancet”, Jacques Ravina a publicat primul său articol despre tratamentul fibromului uterin cu ajutorul EAU.Din 1996, în urma cercetărilor comune, oamenii de știință americani și britanici au anunțat despre apariția unei noi metode de tratament a fibromului uterin de orice dimensiune, fără a îndepărta uterul. Această metodă se numește embolizarea arterelor uterine (EAU). Tratamentul fibromului uterin prin embolizare este recunoscut și practicat pe larg în Europa și SUA. În anul 1998, prin ordinul Ministerului Sănătății Federației Ruse, EAU a fost inclusă în lista intervențiilor endovasculare permise în Rusia.

Scopul EAU este eliminarea fluxului de sânge prin ramurile arterelor uterine care alimentează fibromul. Ca urmare, ramura care alimentează partea sănătoasă a miometrului nu suferă. Fibromul este alimentat din așa-numitul perifibroid plexus – rețeaua vasculară, care înconjoară miomul la periferie. Aceste vase au un diametru mult mai mare decât artera miometrului normal. După introducerea în aceste vase a particulelor speciale pentru embolizare, fibromul își pierde aportul de sânge și este înlocuit cu un țesut conjunctiv – fibroză, ceea ce conduce la o reducere semnificativă și/sau dispariția fibromului cu manifestările sale. Unul dintre principalele avantaje ale embolizarii este că după procedură femeia are șanse să rămână însărcinată.

Embolizarea arterelor uterine este o metodă care poate fi aplicată la orice dimensiune și număr de noduli fibromatoși. Singurul obstacol în exploatarea embolizării este nodul subseros bazat pe un „picior” subțire. Dacă nodulul subseros are o bază subțire, este mobil la palpare, în acest caz nu ar trebui să se facă embolizarea.

Astfel, comparând operația de îndepărtare a uterului cu embolizarea (EAU) putem evidenția principalele avantaje ale metodei moderne:

  • chirurgie minim invazivă (fara incizii sau cicatricii) și nu necesită anestezie generală,
  • se aplică pentru toate tipurile de fibrom și păstrează uterul ca organ,
  • păstrează potențialul unei sarcini ulterioare,
  • decurge practic fără sângerare,
  • se recomandă pacienților care au contraindicații pentru diferite tipuri de intervenții chirurgicale și reduce semnificativ durata spitalizării,
  • în fiecare an se efectuează sute de mii de embolizări arteriale uterine.

Nivelul înalt de eficiență a embolizării arterelor uterine este confirmat prin studii ample, fiind  recomandat de asociațile europene și americane de obstetrică și ginecologie. Dacă aveți fibrom uterin și ginecologul va recomandă îndepărtarea uterului, nu vă grăbiți. Consultați și alți ginecologi, aflați mai multe despre embolizarea arterelor uterine (EAU)!

Embolizarea arterelor uterine (EAU) pentru angiodisplazia uterului

Angiodisplazia uterului (alte denumiri: malformația arterovenoasă a uterului, difuzie angiomatoză cavernoasă) este o legătură vasculară patologică între artere și vene, de obicei congenitală. În malformațiile arteriovenoase rețeaua capilară de obicei absentează, ca rezultat al șuntării sangvine se realizează în mod direct de la bazinul arterial catre venele sistemului. Foarte des se aseamănă cu „ghemuri” de vase în uter sau în exteriorul uterului. Principalul simptom al angiodisplaziei uterului este sângerarea uterină, a cărei intensitate depinde de diametrul vasului care sângerează. La astfel de pacienți de multe ori apar dureri pelvine cronice și avortul spontan. Cel mai important factor este proximitatea vaselor angiodisplaziei pe pereții uterului, față de endometru, care determină riscul de hemoragie spontană, dar și de sângerare în timpul histeroscopiei și chiuretajului. Prima sângerare apare cel mai des în timpul nașterii. În cazul în care angiodisplazia se complică din cauza hemoragiei uterine, atunci problema se rezolvă prin embolizarea arterei uterine și angiodisplaziei arteriale. 

Oprirea hemoragiilor (ginecologice sau postnatale)

Inițial embolizarea arterei uterine a fost propusă ca metodă de oprire a hemoragiei. Se consideră că prima embolizare a arterelor uterine (EAU) a fost efectuată în 1979, și aplicată de Oliver (SUA) pentru a opri hemoragia postnatală. De atunci, această tehnică este folosită pe larg în întreaga lume pentru oprirea hemoragiei uterine, postnatale și a sângerărilor tumorilor maligne inoperabile. 

Astăzi Centrul Chirurgie Endovasculară Medpark este singurul loc în Moldova, unde în regim non-stop se efectuează embolizarea arterelor uterine, cu scopul de a opri hemoragia care pune în pericol viața.

Embolizarea arterelor uterine (EAU) în tratamentul adenomiozei (izolat sau în combinație cu miomul)

Adenomioza este o afecțiune benignă caracterizată prin îngroșarea uterului, în urma invaziei țesutului endometrial (care căptușește interiorul uterului) în miometru (stratul muscular al uterului). În ginecologie există o altă definiție a bolii, mai complexă: adenomioza – endometrozie genitală internă. Putem afirma că această boală este un tip separat al endometriozei. Principala caracteristică a adenomiozei este că endometrul crește doar în miometru și nu se extinde dincolo de acesta, nu afectează organele vecine (ca în cazul endometriozei convenționale).

Germinarea endometrului în mușchiul uterului se produce în anumite zone. Ca urmare, la apariția endometrului în stratul muscular al uterului, corpul reacționează prin îngroșarea țesutului muscular din jurul endometrului. Organismul încearcă să limiteze răspândirea în continuare a endometrului în stratul muscular. Se formează noduli, care sunt situați în centrul țesutului endometrial. În multe cazuri adenomioza la femei decurge asimptomatic, dar în alte cazuri se reduce calitatea vieții din cauza durerii pelvine în perioada menstruală, iar atunci se pune pronblema tratării acestei afecțiuni.

În cazul în care rezultatele ultrasonografiei vor determina un nivel înalt al alimentării adenomiozei, atunci embolizarea arterelor uterine (EAU) va fi o tehnică eficientă în tratamentul acestei afecțiuni. Spitalul Internațional Medpark este singurul spital în Republica Moldova unde se aplică astfel de proceduri pentru înlăturarea adenomiozei.

Embolizarea arterelor uterine (EAU) în obstetrică/Embolizarea venelor ovariene în cazul varicocelului ovarian (dureri pelvine cronice la femei)

Varicocelul ovarian reprezintă dilatarea varicoasă a venelor ovariene. Se consideră că varicocelul ovarian este la fel de frecvent la femei, ca și varicocelul la bărbați. Doar că varicocelul la bărbați poate fi depistat mai ușor, iar la femei este situat adânc în pelvis și prin urmare este dificil de diagnosticat. Din cauza peretelui vascular slab, dar și a congestiei venoase în organele pelvine, ca urmare a sarcinii și nașterii, apare dilatarea varicoasă a venelor ovariene (de obicei, ovarul stâng) și stagnarea venoasă a sângelui. Principalele simptome ale bolii sunt durerile pelvine cronice, pacienta nu poate să indice în mod clar localizarea lor, doar examinarea ginecologică arăta lipsa unei patologii. De asemenea, ovaricovaricela poate cauza disfuncția ovarelor, tulburări menstruale, avorturi periodice și infertilitate. Tratamentul endovascular al varicocelului ovarian constă în introducerea în vena ovariană  a unei spirale speciale, care acoperă lumenul vasului și oprește fluxul de sânge în ovarul întins. 

Spitalul Internațional Medpark este singurul spital din Republica Moldova unde se efectuează astfel de proceduri pentru embolizarea varicocelului ovarian.

Pentru a afla mai multe, cereți consultația chirurgului endovascular la Spitalul Internațional Medpark.