Chirurgia endovasculară în angiologie și patologia vasculară

Chirurgia endovasculară în angiologie și patologia vasculară

  • Angioplastia cu balon și stentarea arterelor centrale și periferice

Vasele sangvine sunt responsabile pentru livrarea sângelui direct către organele și țesuturile organismului. Din cauza formării plăcii aterosclerotice în interiorul vasului sangvin, fluxul poate fi afectat (datorită vasoconstrucției). Cel mai des de ateroscleroză sunt afectate arterele centrale și periferice care alimentează membrele inferioare. Semnul principal al afecțiunii circulației sanguine în membrele inferioare este durerea care apare în timpul mersului. Progresia ulterioară a bolii duce la dureri constante la nivelul degetelor, talpă sau gambă, nu numai în timpul mersului, dar și în timp de repaos. Lipsa tratamentului va duce la dezvoltarea ultimei etape a bolii – gangrena degetelor sau gangrena tălpii, ceea ce ar putea duce la necesitatea amputării piciorului inflamat. Angioplastia cu balon și stentarea arterelor membrelor inferioare este un tratament eficient și cu impact redus asupra afecțiunilor vasculare centrale și periferice.

Angioplastia cu balon și, la necesitate, stentarea, este un mod de a extinde vasul sangvin cu ajutorul unui balon special si implantarea unui dispozitiv endovascular inert de mentinere a vasului in stare destinsa – stentul.  Printr-o puncție mică, în arteră este introdus un tub subțire (cateter) și se îndreaptă către porțiunile îngustate sau ocluzate ale vasului, sub controlul razelor roentgen. Balonul se lărgește, împingând plăcile aterosclerotice, iar fluxul sangvin prin vas se restabilește. În unele cazuri, după intervenție se instalează un cadru de metal (stentul), care va permite să mențină rezultatul obținut de balon și să păstreze vasul deschis și accesibil pentru sânge. Angioplastia cu balon și stentarea arterelor membrelor inferioare este cea mai frecventă intervenție endovasculară în cazul patologiei arterelor membrelor inferioare, care permite restabilirea fluxului sangvin prin vase, fără a efectua o intervenție chirurgicală deschisă. Angioplastia cu balon și stentarea, în cazul aterosclerozei vaselor sangvine (iliace și femurale) permite evitarea intervenției chirurgicale majore asupra aortei si vaselor periferice (by-passul arterial). De asemenea, permite restabilirea fluxului de sânge la pacienții fragili sau vârstnici cu comorbidități severe. Centrul Chirurgie Endovasculară Medpark are o experiență vastă și efectuează cu succes toate tipurile de proceduri endovasculare.

  • Tratamentul pacienților cu complicatii arteriale ale diabetului zaharat si piciorului diabetic

Sindromul piciorului diabetic este un termen colectiv, care reunește un grup de complicații ale diabetului, în cadrul caruia se dezvoltă schimbări anormale în picioarele pacientului, sub formă de procese necrotice, ulcere și leziuni osteo-articulare. De cele mai multe ori cauza acestor manifestări este îngustarea sau ocluzarea vaselor gambei, care alimentează cu sânge piciorul.

În prezent, restabilirea endovasculară a fluxului sangvin în vasele gambei la pacienți cu picior diabetic este metoda principală de tratament. Punerea în aplicare a intervențiilor reduce numărul de amputații în cazul gangrenei diabetice cu 60-70%. 

Echipa de chirurgi vasculari/endovasculari ai Spitalul Internațional Medpark are cea mai mare experiență în revascularizarea pacienților cu complicații arteriale ale diabetului și piciorului diabetic. Aflați mai multe despre metodele moderne de tratament al sindromului de picior diabetic în Moldova. Faceți o programare la medicul chirurg vascular/endovascular în Spitalul Internațional Medpark!

 

  • Instalarea grefei stent în cazul anevrismelor aortei centrale​

Instalarea grefelor stent se efectuează pentru tratarea mai eficientă și, cel mai important, fără durere a anevrismului. În cazul în care pe peretele arterial apare  anevrismul, situația poate fi imprevizibilă. Totodată, apare un risc foarte mare de formare a trombului, deoarece pe pereții anevrismului se formează cheaguri de sânge. Tromburile migrează, amenințând cu blocaj complet arterele principale. Există riscul de ocluzie a arterelor cu țesuturi exfoliate în timpul anevrismului aortic. Dar cea mai gravă consecință a bolii este ruptura de anevrism, în care sângerarea internă poate duce la deces. 

Grefa stent este o structură metalică specială (un tip de stent vascular), conceput pentru corectarea lumenului vascular. Astfel, sângele încetează să intre în anevrism, el nu mai crește și nu se rupe.

Anterior toate anevrismele se îndepărtau în mod chirurgical, deschizând cavitatea abdominală și toracică. Metodele moderne de eliminare a anevrismului adesea presupun un impact intravascular. Alegerea tratamentului depinde de natura și mărimea anevrismului, modul de tratament este ales de medic în baza rezultatelor diagnosticării. Această procedură de instalare se efectuează sub anestezie locală, toate instrumentele sunt introduse printr-un tub lung (cateter) direct în vasul afectat, printr-o puncție mică în picior sau artera brațului (endovascular).

  • Tratamentul trombozei venoase centrale​

Tromboflebita este o boală caracterizată prin apariția unui cheag de sânge (tromb) în lumenul vascular, care se fixează pe peretele venos, cauzând reacții inflamatorii, poate provoca complicații serioase și apariția tromboemboliei arterei pulmonare, ca urmare a separării trombului.

Există o serie de simptome tipice acestei boli: greutate în picioare (cu puțin efort fizic sau chiar în repaus), durere accentuată (de multe ori se produce acut, fără niciun motiv aparent); umflătură pronunțată a gambei sau a coapsei (în funcție de procesul de localizare, pot fi chiar toate membrele); schimbări ale culorii pielii (tentă albăstruie, care se reduce cu poziția ridicată a membrelor).

În primele zile de la formarea trombozei, trombul format poate fi eliminat în mod eficient cu ajutorul unui cateter, care este introdus în cheagurile de sânge, iar prin el în masele de cheaguri se picură substanța specială – un trombolitic care dizolvă cheagurile și restabilește fluxul normal de sânge venos.

 

  • Stentarea venelor​

Stentarea venelor iliace se folosește atunci când există o îngustare severă a lor, care împiedică aportul de sânge venos la ambele membre inferioare. În timpul trombozei venoase profunde, linia centrală venoasă se trombozează, apare o încălcare  a fluxului sanguin venos, care se manifestă prin umflături și dureri acute. Treptat, trombul se dizolvă și fluxul de sânge prin vene se restabilește parțial. În cazul unui tratament eficient, capacitatea de circulație a sângelui se restabilește, însă acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. Deseori în lumenul venelor profunde se dezvoltă cicatrici, atunci se distruge aparatul venos de supapă, ceea ce duce la  reducea  diametrului (stenoză) sau blocarea completă a venelor profunde. Pentru a compensa fluxul, se dezvoltă  rețeaua subcutanată varicoasă, care devine rapid de nesusținut, apoi se dezvoltă așa-numita „mlaștină” venoasă cu dermatită varicoasă și ulcere trofice. Toate acestea duc la scăderea capacității venoase profunde și progresarea bolii posttrombotice. Ea se manifestă prin edem permanent, creșterea în diametru a piciorului, o creștere treptată a modificărilor la nivelul pielii (pigmentare, indurație), dezvoltarea secundară a venelor varicoase și ulcere venoase.

Dacă există o îngustare a venelor iliace, în îngustare poate fi instalat un stent, care va restabili fluxul venos, iar după această procedură dispare edemul la picioare și se vindecă ulcerele trofice.

  • Implantarea filtrului de venă cavă la pacienți care suferă de embolie pulmonară​

Complicația cea mai gravă de tromboză a venelor membrelor inferioare este embolia pulmonară, cauzată de separarea și migrarea trombului la inimă, iar apoi – în artera pulmonară urmată de blocajul acesteia. Acest proces duce la invaliditate sau deces, cauza fiind încetarea fluxului de sânge către plămâni. Tromboembolia adesea se dezvoltă în cazul fixării strânse a trombului de peretele vasului. Deosebit de periculoase sunt așa-numiții trombi flotanți – cheaguri de sânge fixate de peretele venei doar cu un picior fin. Acești trombi nu blochează complet vena și boala poate fi asimptomatică. În cazul în care există un risc de tromboembolie a arterei pulmonare, chirurgii  endovasculari  plasează în lumenul vascular un dispozitiv special – filtru de venă cavă.

Aflați mai multe despre metodele moderne de tratament. Programați-vă pentru o consultație la chirurgul endovascular la (+373) 22 40 00 40, disponibil 24/7.