Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Sarcina naturală după un tratament FIV

Centrul de Medicină Reproductivă
04 dec., 2018

O întrebare comună în rândul părinților care au obținut prin FIV primul lor copil este urmatoarea:

„Este posibil să rămână femeia gravidă în mod natural după FIV?”

Răspunsul: Da, e posibil. Cu toate acestea, nu există garanții că o sarcină naturală chiar se va întâmpla.

Potrivit Reuters, un studiu efectuat în Franța, pe un eșantion de aproximativ 2100 de cupluri, a constatat că „printre părinții care au avut un copil prin FIV, 17% mai târziu au avut un alt copil fără asistență medicală”.

Deși statisticile sunt promițătoare, este important să înțelegem că femeile care s-au luptat cu infertilitatea înainte de FIV, ar putea să se confrunte din nou cu aceeași problemă, atunci când încearcă să obțină o a doua sarcină.

Șansele la apariția unei sarcini naturale depind în mare parte de motivul pentru care FIV a fost necesar anterior.

  • Dacă trompele uterine sunt blocate sau numărul de spermatozoizi este extrem de scăzut, atunci șansele unei sarcini naturale sunt foarte limitate.

  • Dacă subfertilitatea inițială a fost relativ „inexplicabilă”, în aceste cazuri sarcinile naturale ulterioare sunt destul de probabile.

Cuplul cu diagnostic precum endometrioza sau infertilitatea inexplicabilă are șanse mai mari la o sarcina spontană după un FIV. Este posibil ca sarcina să îmbunătățească evoluția endometriozei, si, la fel, sarcina ar putea îmbunătăți fluxul sanguin către uter și ar putea modifica anatomia pelviană, îmbunătățind astfel implantarea embrionului.

Femeile mai tinere (</ = 34 ani) au o rată mai mare de concepție spontană, la fel ca și cele cu o durată mai scurtă a infertilității. Femeile cu infertilitate inexplicabilă și endometrioză sunt, de asemenea, mai predispuse să conceapă dupa un FIV și după o naștere

Din păcate, realitatea este că o sarcină reușită nu întotdeauna vindecă cuplul de infertilitate. Aceleași cauze ale infertilității înainte de prima sarcină ar putea fi încă în vigoare și după nașterea copilului conceput prin FIV.

Când este timpul să solicitați ajutor pentru o a doua sarcină?

Majoritatea medicilor reproductologi și a organizațiilor cu autoritate recomandă să încercați să concepeți pe cale naturală timp de cel mult un an înainte de a solicita ajutor medical.

Dacă femeia are peste 35 de ani, apelați la specialiști după șase luni de încercări. Același lucru este valabil și atunci când încercați să concepeți al doilea copil. Dacă încercați de ceva timp fără succes, înseamnă că ar fi cazul să vă adresați la un specialist.

Consultă GRATUIT medicul reproductolog Medpark. Pentru programări: +373 22 40 00 40.
Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă