Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Nivelul AMH (hormonul anti-Mullerian)

Maternitate
08 iun., 2017

O întrebare frecventă este faptul dacă femeile cu un nivel scazut al AMH (hormon anti-Mullerian) pot rămâne însărcinate, indiferent de vârsta reproductivă pe care o au.

Celulele granuloase care înconjoară ovocitele eliberează AMH.
Nivelurile de AMH reflectă numărul total de ovocite disponibile în ovar.
Și pacientele cu un nivel scăzut de vitamina D pot obține rezultate mici ale AMH.
Nivelul AMH-ului este o parte componentă a investigației cu privire la fertilitate și în cazul în care acesta este redus avem și un diagnostic de rezervă ovariană redusă.
Testul de sânge este cel care evaluează rezerva ovariană și poate fi realizat în orice perioadă a ciclului menstrual.

Testarea AMH-ului se recomandă femeilor care:

• Au în familie cazuri de menopauză prematură;
• Au suferit o intervenție chirurghicală pe ovare;
• Suferă de endometrioză;
• Au primit chimioterapie;
• Planifică să devină mame în prioada apropiată.

Factori care influențează nivelul AMH:
• Vârsta;
• Consumul de tutun;
• Chirurgiile ovariene;
• Masa corporală;
• Alte cauze.

Verificarea la timp a fertilității prin nivelul AMH este o opțiune benefică și pentru pacientele tinere (< 30 ani). Uneori, femeile cu un nivel scăzut de AMH pot avea chiar o șansă mai mare de a rămâne însărcinate în mod natural.
Bineânțeles, o femeie de 38-40 ani, cu un nivel de 3,0 AMH ng/ml nu are aceleași șanse de a rămâne însărcinată, ca o femeie de 25 de ani cu același nivel AMH.
La pacientele cu varsta peste 35 ani situația se complică oarecum. Vârsta este o variabilă independentă care trebuie luată în considerare. În același timp, un nivel scăzut AMH în această grupă de vârstă este asociat cu un pronostic slab.

Este recomandată procedura Fertilizare In Vitro pentru tratamentul unui nivel scăzut de AMH?

Da, pentru femeile de peste 35 ani este opțiunea cea mai actuală și justificată. Șansele de a rămâne însărcinate sunt mai evidente.

Care sunt șansele obținerii unei sarcini prin FIV la femeile cu un nivel scăzut al AMH?

Specialiștii au demonstrat că la pacientele FIV cu un nivel AMH scăzut șansele de sarcină sunt destul de mari. De obicei, se utilizează administrarea unor doze mai mari pentru a compensa rezerva ovariană scăzută.
O abordare actuală este folosirea unor combinații medicamentoase pentru a stimula pacientele, dar cu înghețarea embrionilor obținuți și se apelează la ciclul fără stimulare.

De reținut! Nivelurile de AMH nu sunt afectate de pilulele anticoncepționale, de hormonii eliberatori de gonadotropină sau de sarcină. De asemenea, foliculii mari nu eliberează AMH și în acest caz nivelul de AMH va scădea în etapele ulterioare ale ciclurilor stimulate.

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă