Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Greutatea și infertilitatea

Centrul de Medicină Reproductivă
13 oct., 2015
Cum pot determina dacă am greutatea optimă pentru a deveni însărcinată?

Una din cele mai simple modalități de a determina dacă sunteți subponderală sau supraponderală este de a determina Indexul de masă corporală (IMC). Există multe tabele disponibile on-line (termen de căutare: BMI tabel). Va trebui să introduceți înălțimea și greutatea dumneavoastră pentru a calcula IMC-ul. Tabelele vor converti înălțimea și greutatea dumneavoastră în kilograme și metri și va exprima apoi IMC ca kg/m2.

Ce este un IMC normal?

Un IMC normal este între 19 și 24, mai puțin de 19 este considerat subponderal. Un IMC între 25 și 29 – exces de greutate și mai mare decât 30 – obezitate.

Cum afectează IMC-ul fertilitatea?

Multe femei din categoriile subponderal, exces de greutate și obezitate nu vor avea o problemă în a rămâne însărcinate. Însă femeile care nu au o greutate corporală ideală pot avea probleme cu ovulația. Acest lucru ar putea duce la probleme de fertilitate. Un IMC de 18.5 sau mai puțin (subponderal) poate cauza cicluri menstruale neregulate și poate provoca anovulația. Un IMC de 17.5 sau mai mic poate indica o tulburare de nutriție. Femeile cu IMC mai mic de cel normal ar trebui să discute cu medicul lor despre exercițiile fizice, aspectele nutriționale sau hormonale.

Un IMC în intervalul de obezitate poate duce, de asemenea, la cicluri menstruale neregulate și la ovulație neregulată. Femeile cu un IMC mai mare de 29 ar trebui să consulte un medic pentru o evaluare a stării hormonale legate de ovulație. O vizită preconcepțională poate ajuta, de asemenea, la identificarea altor tulburări asociate cu obezitatea care pot avea un impact asupra sarcinii. Acestea includ bolile tiroidiene, rezistența la insulină sau diabetul zaharat de tip 2. Femeile obeze care au cicluri normale ovulatorii au însă rate mai mici de sarcină decât femeile cu greutate normală.

Afectează obezitatea șansa de a ramane însărcinată după tratament și de a avea un copil sănătos?

Deși nu toate rapoartele convin, există dovezi că obezitatea reduce ratele de succes la fertilizarea in vitro (FIV). Conform unor studii, rate mai mari de avort spontan au fost înregistrate la femeile obeze. Există un număr tot mai mare de dovezi că femeile obeze au mai multe complicații ale sarcinii pentru mamă (diabet gestational, preeclampsie,) și pentru copilul ei(defecte congenitale). În plus, femeile obeze au un risc crescut de a naște prin operație cezariană.

Există probleme de fertilitate la bărbații cu obezitate?

Obezitatea la bărbați ar putea fi asociată cu schimbări ale nivelurilor de testosteron și ale altor hormoni importanți pentru reproducere. Scăderea numărului de spermatozoizi și a motilității spermei apare mai des la bărbații supraponderali și obezi.

Ce pot să fac pentru a obține un IMC normal, dacă mă aflu în categoria de obezitate?

Ar trebui să consultați un medic. Medicul va lua în considerare toți factorii posibili de infertilitate, inclusiv vârsta, și apoi va face o recomandare cu privire la faptul, dacă ar trebui să pierdeți din greutate înainte de a încerca să rămâneți gravidă. Schimbarea dietei și stilului de viață (de exemplu, exercițiile fizice) este de multe ori primul plan de tratament. Femeile cu obezitate mai pot fi candidați pentru terapie medicală. Chirurgia adresata scăderii ponderale (chirurgia bariatrică) este cel mai eficient tratament pentru pierderea în greutate la femeile cu un IMC mai mare de 40.

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă