Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Ghid practic de regim alimentar preoperator

Noutăți
11 sept., 2015

Raport bazat pe Standardele și Parametrii practici ai Comitetului Societății Americane a Anesteziștilor (ASA)

Postul preoperator (repausul alimentar) este perioada de timp înainte de o procedură ce necesită anestezie, în care pacienților nu le este permisă ingerarea de alimente lichide sau solide.

În timpul anesteziei generale, reflexul de deglutiţie (de „înghiţire”), dispare şi conţinutul stomacului ar putea fi aspirat în plămâni, provocând o afecţiune foarte gravă numită pneumonie de aspirație.

Pneumonia de aspirație perioperatorie este definită ca aspirația conținutului gastric, ce apare după inducerea anesteziei, în timpul anesteziei sau în perioada imediată după operație. Consecințele aspirației pot fi foarte variate: de la dezvoltarea unor infecții cronice (și tendința de apariție a unor granuloame pulmonare), până la acutizări cu apariția sindromului de detresă respiratorie a adultului, care are un prognostic destul de rezervat, inclusiv pericol letal.

Pentru a preveni această complicație gravă, este necesar de menținut postul alimentar preoperator.

Recomandări pentru administrarea lichidelor

Este interzis de a bea lichide clare cu cel puțin 2 ore înainte de procedurile ce necesită anestezie generală, anestezie regională sau sedare/analgezie.

Lichidele clare includ: apă, sucuri de fructe fără pulpă, băuturi carbogazoase, ceai și cafea neagră.

Aceste lichide nu trebuie să includă alcool. Volumul de lichid este mai puțin important decât tipul de lichid ingerat.

Pentru sugari este indicat să se întrerupă aportul de lapte matern cu cel puțin 4 ore înainte de procedură.

Recomandări pentru sugarii hrăniți cu formule de lapte gen NAN, Nestle etc. Este indicat să se întrerupă alimentația cu cel puțin 6 ore înainte de procedurile care necesită anestezie generală, anestezie regională sau sedare/analgezie.

Recomandări pentru alimentarea cu produse solide sau lapte artificial.

Este indicat să întrerupă ingerarea unor alimente ușoare sau a laptelui artificial cu 6 ore sau mai mult înainte de procedurile elective care necesită anestezie generală, anestezie regională sau sedare/analgezie.

S-a constatat faptul că aportul de alimente prăjite, grase sau carne pot prelungi timpul de golire a stomacului. În acest caz, este necesar un timp de repaus alimentar suplimentar – 8 ore sau mai mult.

Deoarece laptele artificial este similar după timpul de golire a stomacului cu alimentele solide, cantitatea ingerată trebuie luată în considerare la determinarea perioadei de repaus alimentar corespunzătoare.

Ghid alimentar conform ASA (American Society of Anesthesia)

Substanțe ingerate Timpul minim de post alimentar*
Lichide clare** 2 ore
Lapte matern 4 ore
Formule de lapte 6 ore
Lapte artificial 6 ore
Alimente ușoare*** 6 ore

* Timpul de post alimentar se aplică tuturor vârstelor și este destinat pentru pacienții sănătoși supuși procedurilor elective. Nu este valabil pentru femeile în travaliu.

** Exemple: apa, suc de fructe fără pulpă, băuturi carbogazoase, ceai clar, cafea neagră.

*** Exemplu: pâine prăjită și lichid limpede. Alimentele prăjite sau grase pot prelungi timpul de golire gastrică. Trebuie luate în considerare atât cantitatea, cît și tipul de alimente.

Nu este justificată utilizarea de rutină de stimulatoare gastrointestinale, blocante a secreției gastrice sau antiacide orale.

Dr. Veaceslav Savan, Șef departament Anesteziologie și Terapie Intensivă

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă