Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Ce trebuie să cunoaștem despre greutatea corpului?

Nutriţie
07 apr., 2016
Ce trebuie să cunoaștem despre greutatea corpului?

Greutatea corpului reprezinta unul dintre criteriile stării de sănătate. Greutatea normală se asociază cu cele mai mici riscuri pentru boli metabolice, cu calitate optimă a vieții, cu longevitate maximă. Pe când, surplusul ponderal se însoțește de incidența crescută a bolilor cardiovasculare, diabetului, unor forme de cancer, bolilor osteoarticulare și altor afecțiuni cronice, dar și de mortalitatea prematură. Astfel, cântărirea este una din metode prin care se apreciază stare de sănătate. Se recomandă evaluarea periodică a greutății corpului și raportarea acesteia la greutatea normală.

Pentru aprecierea greutății normale se utilizează diverse metode, cea mai frecvent folosită și recomandată de către Organizația Mondială a Sănătății fiind determinarea indicelui masei corporale (IMC). Pentru a calcula IMC trebuie să raportăm greutatea exprimată în kilograme la înălțimea exprimată în metri la pătrat: IMC = G (kg)/Î (m2). Greutății normale a corpului corespund valorile IMC cuprinse între 18.5-24.9 kg/m2. Valorile de 25-29.9 kg/m2 denotă supraponderea, adică surplusul de greutate, dar încă nu obezitate. O persoană este considerată obeză la un IMC egal sau mai mare ca 30 kg/m2.

Altă metodă importantă de evaluare a acumulărilor de grăsime constituie măsurarea circumferinței abdominale (CA). Aceasta reflectă depunerile de grăsime în interiorul abdomenului. Interpretarea valorilor CA se efectuează în dependență de sexul persoanei. Valorile sub 80cm pentru femei și sub 94cm pentru bărbați sunt considerate normale. O CA de 80-88cm la femei și de 94-102cm la bărbați indică o acumulare crescută de grăsime în abdomen. O CA de peste 88cm la femei și peste 102cm la bărbați atesă acumularea excesivă de grăsime în abdomen și este interpretată drept obezitate abdominală, indeferent de valoarea IMC. Obezitate abdominală este cea mai severă formă de obezitate, fiind asociată frecvent cu bolile metabolice, cardiovasculare, hepatice și unele forme de cancer.

Este recomandată folosirea ambelor metode de evaluare a greutății corpului, ele completîndu-se reciproc: IMC ne indică greutatea globală a corpului, iar CA reflectă acumularea depozitelor de grăsime în abdomen.

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă