Când trebuie operați nodulii glandei tiroide?

Când trebuie operați nodulii glandei tiroide?

30 April, 2019

Nodulii tiroidieni sunt cea mai frecventă patologie a glandei tiroide. Se consideră că aproximativ 30-70% din populație prezintă noduli ai glandei tiroide determinați la ultrasonografie. 

De știut că din totalul cazurilor cu noduli tiroidieni diagnosticați 94-95% sunt noduli benigni și doar 5-6% din aceștia pot fi canceroși. Nodulii benigni ai glandei tiroide nu malignizează (nu se transformă în cancer), fapt demonstrat științific. 

Nodulii benigni de regulă nu necesită tratament și managementul lor se reduce la  simpla supraveghere (analize de laborator și ultrasonografia glandei tiroide) 1 dată pe an. În unele cazuri este necesară o explorare mai amanunțită a acestor noduli, spre exemplu în cazuri de tablou sonografic suspect, noduli activi hormonali sau cu dimensiuni mai mari de 1 cm în diametru.

Metoda electivă și recomandată pentru aprecierea tipului și riscurilor acestor noduli este puncția ecoghidată (FNA biopsy).

În baza rezultatelor obținute la FNA se decide tactica ulterioară de tratament.

Puncția FNA poate prezenta câteva tipuri de rezultat:

 • nodul coloidal – nu necesită intervenții în continuare, doar supraveghere;
 • tiroidită autoimună (tirdoidită Hashimoto) – nu necesită intervenții, în continuare – supraveghere + tratament medicamentos la necesitate;
 • tumoare foliculară (neoplazie foliculară) – rezultat dubios din punct de vedere a prezenței unui cancer; la biopsie adenomul folicular și carcinomul folicular nu pot fi diferențiate, iar datele statistice vorbesc despre faptul că 15% din acestea pot reprezenta o formă de cancer, fiind necesar tratament chirurgical;
 • carcinom papilar, carcinom medular, carcinom cu celule plate, carcinomul aplastic, limfom – aceste rezultate vorbesc despre prezența certă a tumorii maligne, iar puncția în 99% procente din cazuri este veridică – tratament chirurgical;
 • material neinformativ – în aspiratul celular dupa puncție nu permite medicului citolog să determine cu precizie structura nodulului, se întâlnește în 4-5% din cazuri. Se întâmplă în cazuri de noduli solizi, hipervascularizați cu cantitate mare de eritrocite în materialul puncției sau în caz că sunt prezențe careva celule suspecte în material, ce nu permit citologului să ia o decizie finală. Se recomandă repetarea puncției.
Indicațiile pentru tratament chirurgical:
 
1. În cazul nodulilor benigni:
 • când dimensiunile nodulilor sunt mari și compresează formațiunile anatomice adiacente cervicale (traheia, esofagul) și prezintă simptome respective. dispnee, senzație de sufocare, disfagie;
 • defect cosmetic, care deranjează pacientul;
 • nodul activ producător de hormoni.
2. Tumori maligne:
 • rezultatul citologic de tumoare (neoplazie) foliculară;
 • rezultatul citologic cu concluzia certă de cancer (carcinom papilar, folicular, medular, anaplastic, cu celule plate).

Metodele chirurgicale

În chirurgia glandei tiroide există câteva tipuri de intervenții: 

 • rezecția unui lob de galnda;
 • rezecția ambilor lobi ai glandei;
 • hemitiroidectomie – înlăturarea unui lob în întregime;
 • rezecția subtotală de glandă tiroidă;
 • tiroidectomia;
 • tiroidectomia + limfodisecția.

La etapa contemporană rezecția de un lob, doi lobi sau tiroidectomia subtotală nu se mai practică din motivul că, în caz de recidivă tumorală în țesutul restant al glandei, abordul chirurgical repetat va fi mult mai anevoios și cu riscul înalt de complicații postoperatorii. Din acest motiv la etapa actuală în majoritatea cazurilor se practică hemitiroidectomia sau tiroidectomia, care exclud necesitatea reintervențiilor în locul operației primare.

Luand în considerație că în prezent doar în cazuri rare se operează nodulii benigni, volumul radical este cel mai indicat datorită diagnosticului de tumoare.

Volumul intervenției se apreciază în dependență de diagnosticul stabilit: 

1.În cazul nodulilor benigni unici, care au indicații absolute pentru operație se recomandă hemitiroidectomia cu înlăturarea lobului afectat, însă în caz de prezență a mai multor noduli în ambii lobi, este recomandată tiroidectomia, deoarece există riscul ca unul din noduli sa fie tumoral și este cert că țesutul tiroidei are predispoziție pentru transformare nodulară;

2. În caz de rezultat incert de tumoare foliculară – este afectat doar un lob de glandă se recomandă hemitiroidectomia, după care lobul cu tumora înlăturată se trimite la examenul histologic. După primirea rezultatelor (aproximativ 5-7 zile) se decide tactica ulterioară: în caz de adenom benign folicular pacientul nu necesită careva tratament ulterior, însa în caz de rezultat de tumoră malignă poate fi nevoie de intervenție repetată pentru înlăturarea completă a glandei;

3. În caz de diagnostic cert stabilit prin puncție de tumoare malignă – volumul operator este unul – tiroidectomia, de stabilit rămâne doar dacă este indicată sau nu limfodisecția.

În prezent rămâne controversată tactica operatorie și postoperatorie în cazul hemitiroidectomiei pentru noduli mai mici de 1 cm în diametru, care postoperator histologic determină una din formele diferențiate de cancer (folicular sau papilar). Unica inconveniență este dificultatea supravegherii acestor pacienți după efectuarea hemitiroidectomiei. Unica metodă disponibilă rămâne doar ultrasonografia glandei tiroide.

 
Acest material este pur informativ și nu se recomandă pacienților autoevaluarea și autoaprecierea tacticii de tratament. În caz de prezență a nodulilor glandei tiroide pacienții au nevoie de consultația medicului endocrinolog sau chirurg specializat în patologia glandei tiroide pentru stabilirea diagnosticului și aprecierea tacticii de tratament.
 
Pentru o programare la medicul endocrinolog sau la medicul chirurg apelați. +373 22 40 00 40 (disponibil 24/24). 
 
Autor: Dr. Condrațchi Eugeniu, chirurg generalist, specializat în chirurgia endocrină